استاد دانشگاه آلاباما آمریکا: ایالات متحده، انگلیس و فرانسه به تشنج در منطقه احتیاج دارند
به گزارش آژانس مسافرتی سفرهای اَدِلیا، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا می گوید بعضی کشورهای غربی، به خصوص آمریکا تا آنجا که کشورهای عربی خلیج فارس نقش گاو شیرده را برای آنها بازی می نمایند نیاز به تداوم تنش این کشورها با ایران دارند.
گروه بین الملل خبرنگاران- الجارالله روز سه شنبه (14 آبان) طی نشست خبری در حاشیه همایشی در سفارت آلمان در کویت گفت: کویت در حقیقت، این پیغام ها را به برادران (سعودی و بحرینی) فرستاده است ولی تا به این لحظه هنوز جواب هایی در این خصوص دریافت ننموده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت روز دوشنبه از نامه حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به پادشاه عربستان و بحرین خبر داده بود. او در این باره گفت: رییس جمهور محترم نامه هایی ارسال نموده اند؛ اساس نامه ها صلح و ثبات منطقه بوده است؛ ما معتقدیم دو جانبه های متعددی می تواند در منطقه شکل گیرد و فشارهای آمریکا نباید باعث دوری همسایگان گردد.
خبرنگار در گفت وگو با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا به آنالیز دلایل ارائه این نامه و واکنش احتمالی ریاض و منامه پرداخته است.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود در سازمان ملل طرح ایران برای امنیت منطقه خلیج فارس با عنوان ابتکار صلح هرمز را ارائه داد. دلایل ارائه این طرح از سوی ایران چه بود؟
دلیل اصلی ارائه طرح ابتکار صلح هرمز در سازمان ملل این بود که ایران مایل بود که به جامعه جهانی نشان دهد که چرا و چگونه صلح در منطقه خلیج فارس می تواند ایجاد گردد و تا اندازه ای جلوی تبلیغات آمریکا که ایران را مسئول ناامنی در منطقه معرفی می نماید، بگیرد.
ابتکار صلح هرمز چه تفاوتهایی با طرحهای قبلی ایران برای امنیت منطقه خلیج فارس دارد؟
تفاوت اصلی ابتکار صلح هرمز با طرحهای قبلی ایران برای امنیت منطقه خلیج فارس این است که ایران در طرحهای قبلی خود مسائلی کلی را مطرح می کرد و طرحهای خود را روی خروج نیروهای خارجی متمرکز نموده بود. ولی با ارائه طرح ابتکار صلح هرمز ایران بیشتر روی چگونگی و چارچوب همکاری های منطقه ای تاکید نموده است و فقط به مسائل کلی بسنده ننموده است.
ایران در نامه هایی به عربستان و بحرین به وسیله کویت طرحی برای صلح و ثبات منطقه ارائه نموده است. به نظر شما آیا این نامه می تواند به کاهش تنش در روابط ایران با عربستان و بحرین در زمان کنونی منجر گردد؟
البته ما نمی دانیم که محتوای این نامه ها چه بوده اند و اینکه آیا ایران پیشنهادهای بخصوصی ارائه نموده است یا خیر. این نوع نامه نگاری ضرری ندارد و لازم نیز هست. ولی هنوز زود است که تحلیل درستی از اینکه نامه اخیر آقای روحانی به عربستان و بحرین به کاهش تنش در روابط ایران با عربستان و بحرین منجر خواهد شد ارائه دهیم.
تا آنجائی که من می دانم رهبران بحرین و عربستان هنوز جوابی به آقای روحانی نداده اند. با توجه به وخامت روابط تهران با ریاض و منامه کاهش تنش بین ایران، عربستان و بحرین کار ساده ای نخواهد بود.
واکنش عربستان سعودی و بحرین با این نامه ایران با توجه به شرایط منطقه به ویژه اینکه ایران می تواند به انتها یمن یاری کند چه خواهد بود؟
همانطور که قبلا گفتم این گونه نامه رد و بدل کردن گرچه مفید می تواند باشد ولی عملکرد کشورها خیلی مهم تر از حرفهای عمومی آنها است. هیچ کشوری نیست که بگوید جنگ طلب است و همه کشورها خود را هوادار صلح معرفی می نمایند. عربستان و بحرین که خود دنباله روی سیاستهای خارجی عربستان است عمل مثبتی برای انتها جنگ یمن تا کنون ننموده اند. من حداقل در کوتاه مدت امیدی به تغییراتی اساسی در سیاست خارجی این دو کشور ندارم.
آیا آمریکا و کشورهایی چون انگلیس و فرانسه که در کشورهای اعضای شورای همکاری خلیج فارس پایگاه نظامی دارند و منافع آنها به وسیله وجود تنش این کشورها با ایران بهتر حاصل می گردد اجازه عملیاتی شدن طرحهایی چون ابتکار صلح هرمز را خواهند داد؟
خیر. این کشورها تمام سعی خود را برای عملیاتی نشدن طرحهایی چون ابتکار صلح هرمز بکار خواهند برد. این کشورها، به خصوص آمریکا تا آنجائی که کشورهای عربی خلیج فارس نقش گاو شیر دهنده را برای آنها بازی می نمایند نیاز به تداوم تنش این کشورها با ایران دارند. برای کشورهائی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه جنگ یعنی صلح و تشنج در منطقه یعنی شکوفائی.
منبع: خبرگزاری فارس